توسعه شهرنشینی و تغییر الگوی زندگی و روابط خانوادگی باعث شده که بسیاری از خانوادههای دغدغهمند، به این برسند که دیگر به تنهایی نمیتوانند بار تربیت کودکانشان را به دوش بکشند.
وعده وزیر مبنی بر تدوین نقشه راه تا پایان سال۹۳، اما و اگرهای برگزاری آزمون استخدامی مربیان پیش دبستانی، حل معضل کمبود نیرو در مناطق محروم و مازاد نیرو در شهرهای برخوردار از مهمترین چالشهای علی اصغر فانی و یارانش در دو حوزه سندتحول بنیادین و تأمین نیروی انسانی هستند که در قسمت اول از این گزارش رصد، بدانها پرداخته میشود.
وضعیت اقتصادی آموزش و پرورش کشور، شاخص مناسبی است تا اعتقاد مسئولین کشور به سرمایهای بودن تعلیم و تربیت ارزیابی گردد. متأسفانه بررسی وضعیت بودجه وزارتخانه مذکور و دانشگاه فرهنگیان نشان میدهد که متولیان امر نسبت به آموزش و پرورش و به ویژه تربیت و نگهداشت معلمان کمتوجهاند.
گرچه مسئولین از افزایش بودجه وزارت آموزش و پرورش سخن میگویند؛ اما در عمل افزایش بودجه این وزارتخانه صرفاً موجب «افزایش حقوق فرهنگیان» شده است. از این رو شاید بهتر باشد به جای «رشد اعتبارات آموزش و پرورش» تعبیر «افزایش حقوق و مزایای کارمندان» به کار برده شود!
تصویب «طرح جامع تربیت استعدادهای برتر» با دو رویکرد اصلی «ضرورت جداسازی محدود» دانشآموزان با استعداد بسیار بالا و نیز «کاهش تعداد مدارس سمپاد با شیب ملایم»، می تواند نویدبخش بهبود وضعیت شناسایی و پرورش استعدادهای برتر باشد.
آسیبهای اجتماعی و بروز آنها در جامعه، نشان از واقعیتهایی دارد که سیاستگذاران تعلیم و تربیت نباید نسبت به آنها بیتوجه باشند. اهمیت این امر هنگامی مضاعف میشود که محیط آموزشی و مدرسه به محل بروز خشونت و جرم و … تبدیل میشود. لذا تمهید مقدمات لازم برای مواجهه با این امر، مطالبه جدی است که از سیاستگذاران تعلیم و تربیت کشور باید صورت بگیرد.
۲۶ شهریور ۹۳ بستهی هفتگانهی حمایتی آموزش و پرورش از مدارس غیردولتی ابلاغ گردید. با ابلاغ این بسته، بحثها و ابهامات مختلفی پیرامون نحوهی واگذاری مدارس دولتی به مؤسسان مدارس غیرانتفاعی مطرح گردید. با توجه به اهمیت موضوع به برخی از این ابهامات اشاره میشود.
اجرای قانون برگزاری آزمون استخدامی برای مربیان پیش دبستانی، به هماهنگی متقابل بین سه نهاد دولت، مجلس و وزارت آموزش و پرورش بستگی دارد. مرور مواضع هریک از سه نهاد مورد بحث درباره این قانون و اجرای آن، ما را در رسیدن به فهمی صحیح و روشن از این مسئله رهنمون خواهد ساخت.
پیامدهای تربیتی بر جامعه وسیع مخاطبین و نیز گردش مالی ۴ هزار میلیارد تومانی، فرصتها و تهدیدهای فرهنگی و اقتصادی نوشتافزار بوده و باید مورد توجه جدی قرار گیرد. با این وجود، فعالیت بخش دولتی در این حوزه کمرنگ و عمده فعالیتها مربوط به بخش خصوصی است.
بند۲ سیاستهای ابلاغی علم و فناوری توسط مقام معظم رهبری، بار دیگر بر ضرورت توجه مسئولین کشور به «مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان» به عنوان متولی تخصصی پرورش عمومی استعدادهای برتر تاکید نمود.